Veelgestelde vragen
Kinderopvangtoeslag aanvragen in andere taal?
Dat is zeker mogelijk. De uitleg over het aanvragen van kinderopvangtoeslag is ook beschikbaar in het Engels, Pools en Arabisch. Klik hier voor deze informatie.
Wanneer verandert de hoogte van de kinderopvangtoeslag?
In de volgende situaties kan het zijn dat je kinderopvangtoeslag wijzigt. Geef dit altijd door aan de Belastingdienst om problemen te voorkomen.
- Je kind gaat gebruik maken van een andere type kinderopvang, bijvoorbeeld de BSO
- Je hebt minder opvanguren nodig
- Je wilt extra opvanguren voor je kind regelen
- Het uurtarief van de kinderopvang organisatie verandert
- Je maakt gebruik van wisselende opvanguren
Tot wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?
Je krijgt kinderopvangtoeslag tot de 1e dag van de maand waarop je kind naar het voortgezet onderwijs gaat.
Op hoeveel kinderopvangtoeslag heb ik recht?
Dat hangt af van het gezamenlijke inkomen van jou en je toeslagpartner. Bereken het gemakkelijk op de website van de Belastingdienst. Benieuwd naar je netto kinderopvangkosten? Bereken die met onze rekentool.
Hoe en wanneer vraag je kinderopvangtoeslag aan?
Dit doe je net als andere toeslagen via Mijn toeslagen van de Belastingdienst. Doe dit minimaal 3 maanden voordat je kind naar de opvang gaat. Wacht niet te lang, zodat je geen geld misloopt.
Wat is kinderopvang en wie heeft er recht op?
Als ouder heb je soms recht op kinderopvangtoeslag, als tegemoetkoming voor de kosten voor de kinderopvang. De hoogte is afhankelijk van verschillende factoren. Jij en/of je toeslagpartner krijgen het als je voldoet aan een aantal voorwaarden:
- De kinderopvang is geregistreerd bij het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).
- Je hebt een schriftelijke overeenkomst afgesloten met je kinderopvang, waar o.a. het uurtarief en het aantal opvanguren in staan.
- Jij en/of je toeslagpartner studeren, werken, volgen een traject om werk te vinden of zijn bezig met een inburgeringscursus bij een gecertificeerde instelling.
- Jij en je toeslagpartner hebben een Nederlandse nationaliteit of een geldig verblijfsvergunning.
Ik ben werkloos geworden, heb ik nog recht op kinderopvangtoeslag?
Vanaf de eerste dag dat je niet meer werkt, heb je nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Daarna krijg je misschien nog toeslag voor de opvanguren die je in dat jaar nog over hebt. Je hoeft je toeslag dus niet stop te zetten, maar moet wel de Belastingdienst op de hoogte stellen.
Kan ik de kinderopvangtoeslag rechtstreeks naar TintelTuin over laten maken?
Dat kan als je de Belastingdienst machtigt. Het voordeel? Jij hoeft het bedrag niet eerst voor te schieten. Je krijgt een factuur waar wij de kinderopvangtoeslag al vanaf hebben gehaald. We hebben hiervoor een overeenkomst met de Belastingdienst afgesloten.
Wanneer moet ik kinderopvangtoeslag aanvragen?
Doe dit tijdens de eerste 3 maanden waarin je kind naar de opvang gaat. Ben je later? Dan heb je kans dat je toeslag misloopt. Lees hier meer over kinderopvangtoeslag.
Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?
Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie. We leggen je op de pagina over kinderopvangtoeslag graag uit hoe dit werkt, hoe je het aanvraagt en wanneer.