Neem contact op via ons contactformulier of via 088-0780780

Wat is een een IKC?

Veel van onze opvanglocaties (kinderdagverblijf, peuterspelen en buitenschoolse opvang) in scholen zijn al onderdeel van een Integraal Kindcentrum (IKC) of onderweg om dit te worden. Dat vinden wij belangrijk!

 Ben je ook zo benieuwd wat een IKC nou precies is? Je zou het kunnen zien als een fijne samenwerking tussen school, de opvang, ouders en partners. Als baby begin je op het KDV, als peuter stroom je door naar peuterspelen en ga je vervolgens door naar de basisschool. Na school kun je weer terecht bij de BSO. Je bent er dus vanaf de inschrijving bij de zwangerschap tot aan de middelbare school van verzekerd dat opvang en onderwijs op elkaar afgestemd zijn, gedurende de hele dag en ook tijdens de vakanties. 

Hoe werkt dat dan? Vraag je je misschien af.  School en opvang zitten bijna altijd in hetzelfde gebouw. Wel zo gezellig en vertrouwd. En misschien nog wel belangrijker, bij een IKC werken alle medewerkers samen als 1 team. Zo kunnen ze jouw kind de beste zorg en begeleiding bieden. Kinderen van de basisschool komen bijvoorbeeld eens een boekje voorlezen bij het KDV of peuterspelen. Peuters mogen vast een kijkje nemen in hun toekomstige klas en spelen op hetzelfde schoolplein als de basisschoolkinderen. Ook feestdagen worden gezamenlijk gevierd. Zo ontstaat er een magische plek waar kinderen van 0-13 jaar zich thuis voelen. En leren, spelen, ontdekken en groeien naadloos in elkaar overvloeien.

Benieuwd welke voordelen een IKC nog meer heeft voor kinderen, ouders en partners? 

  • Ten eerste, een stimulerende omgeving waarin we samenwerken met onze partners om leren, spelen, ontdekken en ontwikkelen te stimuleren bij kinderen van 0 tot 13 jaar. Dat is nogal wat! En alsof dat nog niet genoeg is, wordt alles geregeld onder 1 regie, 1 beleid en met 1 team. 
  • Ten tweede, samenwerking en communicatie. We werken niet alleen respectvol en gelijkwaardig samen met ouders en andere partners. We doen dit ook nog eens vanuit een gedeelde pedagogie. Klinkt als muziek in de oren toch?
  • Ten derde, een educatief partnerschap. Hier betrekken we ouders bij de opvang en het onderwijs. Samen hebben we zowel eigen als gedeelde verantwoordelijkheden in de ontwikkeling van ieder individueel kind. Dat betekent dat iedereen zijn steentje bijdraagt.

 Als je op zoek bent naar een plek waar jouw kind kan leren, spelen, ontdekken én groeien onder 1 dak, dan is een Integraal Kindcentrum precies wat je zoekt!

De samenwerking en ontwikkeling

IKC biedt kinderen, ouders en medewerkers en partners:

  • Een stimulerende omgeving. In samenwerking met onze partners stimuleren wij leren, spelen, ontdekken en ontwikkelen bij kinderen van 0 of 2,5 jaar tot 13 jaar. Opvang en onderwijs onder één regie, één beleid en met één team.
  • Samenwerking en communicatie. We werken respectvol en gelijkwaardig samen met de ouders en andere partners vanuit een gedeelde pedagogie.
  • Educatief partnerschap. Wij betrekken ouders bij de opvang en het onderwijs. In de ontwikkeling van ieder individueel kind hebben ouders, onderwijs, opvang en kind ieder eigen en gedeelde verantwoordelijkheden.

Heb je een vraag?

Neem contact op met:

één van onze relatiebeheerders

088 - 0780780

Veelgestelde vragen over IKC

Wie werken er op een IKC?

Op een Integraal Kindcentrum (IKC) werken verschillende professionals samen om de ontwikkeling, opvang en onderwijsbehoeften van kinderen te ondersteunen. Dit kan onder andere bestaan uit leerkrachten, pedagogisch medewerkers, kinderopvangmedewerkers, peuterleidsters, onderwijsassistenten, intern begeleiders.

Wat is het doel van een IKC?

Het doel van een IKC is om een geïntegreerde en samenhangende omgeving te creëren waarin de ontwikkeling, opvang en onderwijsbehoeften van kinderen van 0 tot 12 jaar centraal staan.

Wat is het verschil tussen een brede school en IKC?

Een brede school is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties die activiteiten en diensten aanbieden voor kinderen en ouders. Een IKC is een organisatie waarin onderwijs, kinderopvang en soms andere diensten geïntegreerd zijn voor kinderen van 0 tot 12 jaar.