Wat is het precies en hoe vraag je het aan?
Elke ouder is ervan op de hoogte dat het krijgen van kinderen gepaard gaat met extra kosten. Het is dan prettig om te weten dat er diverse tegemoetkomingen bestaan. Denk maar aan de kinderopvangtoeslag die ouders kunnen ontvangen zodra kinderen naar de kinderopvang gaan. Toch zien wij heel veel vragen terugkomen met betrekking tot deze kinderopvangtoeslag. Wanneer vraag je kinderopvangtoeslag aan? Tot wanneer kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen? En: Welke veranderingen zijn er dit jaar m.b.t. de kinderopvangtoeslag? Deze en andere vragen over het aanvragen van de kinderopvangtoeslag, of je recht hebt op kinderopvangtoeslag, of hoe je kinderopvangtoeslag kunt berekenen, en natuurlijk alle antwoorden lees je hieronder!
Voor wie is het?
Kinderopvangtoeslag is een toeslag die ouders ontvangen als tegemoetkoming voor de kosten voor de kinderopvang. De hoogte van deze toeslag is verschillend per gezin en afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het gezamenlijke inkomen en het aantal kinderen in de opvang.
Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?
Wanneer kan je kinderopvantoeslag aanvragen? Kinderopvangtoeslag krijg je niet zomaar. Om kinderopvangtoeslag te krijgen moeten jij en/of jouw toeslagpartner aan bepaalde voorwaardes voldoen, namelijk:
- Het kindercentrum moeten geregistreerd zijn bij het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Dat is zo bij alle locaties van TintelTuin.
- Een schriftelijke overeenkomst met het kindercentrum. Hier moeten bepaalde gegevens in staan, zoals uurtarief van de opvang en het aantal opvanguren. Je contract bij TintelTuin is tip top in orde.
- Je volgt een studie, je werkt / volgt een traject om werk te vinden, of je volgt een inburgeringscursus bij een gecertificeerde instelling. Dit geldt natuurlijk ook voor jouw toeslagpartner.
- Jij en jouw toeslagpartner hebben een Nederlandse nationaliteit of een geldig verblijfsvergunning.
Lees hier alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag.
Kinderopvangtoeslag aanvragen
Uitleg in een andere taal dan Nederlands? Klik hier voor de uitleg in het Engels, Pools, Arabisch, Russisch en Oekraïens.
Hoe vraag je kinderopvangtoeslag aan?
Toeslagen, en zo ook kinderopvangtoeslagen kun je aanvragen via de belastingdienst, via Mijn toeslagen. Om in te loggen bij de belastingdienst heb je een DigiD nodig. Wil je weten hoeveel kinderopvangtoeslag je gaat ontvangen? Bij de belastingdienst wordt het totaal van de kindertoeslagen berekend.
Vanaf wanneer moet je kinderopvangtoeslag aanvragen?
Kinderopvangtoeslag moet je minimaal 3 maanden voordat jouw kind naar de opvang gaat, aanvragen bij de belastingdienst. Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van de kinderopvangtoeslag. Onze tip is dat je niet te lang moet wachten met het aanvragen van de kinderopvangtoeslag omdat je dan geld kunt mislopen en dit is natuurlijk zonde.
Hoeveel toeslag heb ik recht op?
Deze vraag zien wij ook met regelmaat terugkomen en is wederom per ouder verschillend. Dit ligt namelijk aan het gezamenlijke inkomen van jou en jouw toeslagpartner. De kinderopvangtoeslag kun je eenvoudig berekenen op de website van de belastingdienst. Klik hier om jouw kinderopvangtoeslag te berekenen. Het feit blijft wel dat er altijd een eigen bijdrage is voor de kinderopvang.
Maak ook gebruik van onze handige rekentool om jouw netto kinderopvangkosten te berekenen.
Tot wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?
Tot welke leeftijd heb je recht je kinderopvangtoeslag? Je ontvangt kinderopvangtoeslag tot de 1e dag van de maand waarop hij of zij naar het voortgezet onderwijs gaan. Vanaf dan heb je geen recht meer op kinderopvangtoeslag.
Voor hoeveel opvanguren krijg ik kinderopvangtoeslag?
Tot 2022 hing dit nog samen met het aantal uur dat je werkt. Dat is nu niet meer het geval.
Kinderopvangtoeslag wijzigen
Het leven verandert natuurlijk met regelmaat en het is goed mogelijk dat je te maken krijgt met het wijzigen van de kinderopvangtoeslag. Een voorbeeld van zo’n situatie kan zijn: een promotie op het werk, waardoor je meer gaat verdienen, je gaat minder werken en hebt minder kinderopvanguren nodig, of je kind gaat gebruik maken van een ander type kinderopvang. Het is belangrijk om dit soort wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst.
In welke situaties verandert de kinderopvangtoeslag?
- Je kind gaat gebruik maken van een andere type kinderopvang, bijvoorbeeld de BSO
- Je hebt minder opvanguren nodig
- Je wilt extra opvanguren voor je kind regelen
- Het uurtarief van de kinderopvang organisatie verandert
- Wisselende opvanguren
Het is goed mogelijk dat de opvanguren van de kinderopvang voor een paar maanden wijzigingen, bijvoorbeeld als je een zzp’er bent en een paar maanden minder of meer gaat werken. Geeft deze wisselende opvanguren dan tijdig door aan de belastingdienst. Lees meer informatie over welke veranderingen in de kinderopvang je moet doorgeven.
Kinderopvangtoeslag 2024
De hoogte van de kinderopvangtoeslag is in 2024 niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Tot 2023 is de hoogte van kinderopvangtoeslag mede afhankelijk van het aantal uren van de ouder die het minst werkt. Deze koppeling is voor veel ouders een ingewikkelde voorwaarde. Met name voor ouders met onregelmatige werktijden, zoals ondernemers, is het lastig in te schatten hoeveel uren per maand diegene werkt. Dit kan ertoe leiden dat ouders te maken krijgen met hoge terugbetalingen en niet meer of minder gaan werken.
Het kabinet neemt deze belemmering weg, zodat het voor ouders met jonge kinderen gemakkelijker wordt om te werken.
Meer informatie over kinderopvangtoeslag in 2024 kan je hier vinden.
Kinderopvang die bij je past
TintelTuin is een vertrouwde plek voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Van baby’s die net komen kijken tot tieners die de wijde wereld in willen.