Neem contact op via ons contactformulier of via 088-0780780

Alles wat je moet weten over gratis kinderopvang

Gaat jouw kind al naar de opvang? Met kinderopvang geef je jouw kleine een geweldige start. Hij groeit, geniet en leert op een plek waar hij gezien wordt. Goed nieuws:

Groei, geniet en leer bij TintelTuin.

Gaat jouw kind al naar de opvang? Met kinderopvang geef je jouw kleine een geweldige start. Hij groeit, geniet en leert op een plek waar hij gezien wordt. Goed nieuws: het kabinet wil kinderopvang vanaf 2027 bijna gratis maken. Wij zochten voor je uit wat de regeling inhoudt, wat er gaat veranderen en wat dit voor jou betekent. Lees je mee?

 

Waarom gratis kinderopvang?

De overheid wil meer mensen aan het werk zien vanwege het landelijke personeelstekort. Ouders die nu thuisblijven om voor de kinderen te zorgen, worden al gestimuleerd (meer) te werken via kinderopvangtoeslag. Ook in 2023 is de kinderopvangtoeslag verhoogd.

Het kabinet wil de oude methode met de toeslag het liefst voor 2027 helemaal over de boeg gooien. Waarom? Vanwege de toeslagenaffaire en de toenemende personeelstekorten zijn veranderingen in het beleid hard nodig. Door kinderopvang aantrekkelijker te maken, hoopt het kabinet dat ouders de beslissing nemen meer te werken.

Hoe werkt de kinderopvangtoeslag nu?

Of en hoeveel je recht hebt op kinderopvangtoeslag, is afhankelijk van je inkomen. Op basis daarvan word je toegewezen in een van de 70 inkomensschalen. Werkende ouders krijgen tussen de 33 en 96% vergoed. 

Werk je als ouder en krijg je promotie of vind je een baan die meer verdient? Dan kom je misschien in een andere inkomensschaal terecht waardoor je minder toeslag krijgt. Wil je weten wat je nu voor de kinderopvang moet betalen voordat het gratis wordt? De overheid heeft maximale uurprijzen. Ben je net kersverse ouder of wijzigt je inkomen? Vraag de toeslag dus opnieuw aan bij de belastingdienst

Vanaf wanneer gratis kinderopvang?

Het kabinet wilde eerst voor 2025 de nieuwe plannen rondom gratis kinderopvang klaar hebben. Inmiddels hebben ze de wijziging met 2 jaar uitgesteld. De verwachting is dat de vraag naar kinderopvang stijgt als deze bijna gratis is. Het beleid moet daarom zorgvuldig gemaakt worden. Er is daarnaast ook een tekort aan kinderopvangpersoneel. Deze moet eerst weer op volle sterkte komen. Dat betekent dat er nog geen definitieve deadline is.

Wat moet je weten over de gratis kindertoeslag?

Als ouder van meerdere kinderen maak je misschien de wisseling tussen het beleid mee. Regel je de opvang voor je kind? Dan krijg je dus vanaf 2027 geen toeslag meer. Ook zijn de 70 inkomensschalen verleden tijd. 

Let op! De kinderopvang is niet helemaal gratis. Wat betaal je dan zelf? Het kabinet neemt 96% van de opvang voortaan voor haar rekening. De overige 4% betaal jij als ouder.

Hoe je dat precies moet regelen, is nog onbekend.

Kinderopvang bij Tinteltuin

TintelTuin heeft verspreid over meerdere steden en dorpen 91 kinderopvanglocaties. We zijn altijd helder over de kosten van de kinderopvang. Wil je meer weten over de opvangsoorten  of over de gratis kinderopvang? Houd dan onze website in de gaten. Lees meer

Gerelateerd nieuws

TintelTuin trotse hoofdsponsor Dam tot Damloop
9 juli 2024

TintelTuin hoofdsponsor Mini Dam tot Damloop

Lees meer
geschillenvrij-kinderopvang-Tinteltuin
26 juni 2024

Een jaar lang klachtenvrij, daar zijn we trots op!

Lees meer
2 oktober 2023

PeuterTuin en TintelTuin gaan samen verder

Lees meer