Wat moet ik doen als mijn kind luizen of neten heeft?
Heb jij hoofdluizen bij jouw kind ontdekt? Hieronder beantwoorden we diverse vragen. Want, wat zijn luizen eigenlijk? En nog veel belangrijker, hoe kom je van deze kriebelige beestjes af? Wij hebben hier alle veelvoorkomende vragen en handige tips voor je op een rijtje gezet.
Wat zijn luizen?
Hoofdluizen zijn vervelende beestjes die kunnen zorgen voor een jeukend en geïrriteerd gevoel op je hoofd. Deze witte, grijsachtige beestjes kruipen langzaam over de hoofdhuid, waar zij zich voeden met het opzuigen van bloed. Als je goed kijkt kun je de luizen gemakkelijk vinden. Ze zijn vaak op warme en harige plekjes, zoals achter de oren of in de nek. Het voordeel is dat luizen niet kunnen springen graag overlopen van hoofd naar hoofd. Hier hebben zij handige technieken voor gevonden, zoals via een muts, sjaal, jas of bekleding.
Hoe zien neten eruit?
Neten zijn de eitjes van luizen. Als je kind luizen heeft, is de kans dus groot dat er ook neten in het haar zitten. Als je deze van dichtbij bekijkt, zie je dat neten een witgele kleur hebben. Neten worden vaak verward met huidschilfertjes en roos. Schilfers vallen gemakkelijk uit het haar, neten niet. De moederluis plakt haar eitjes namelijk stevig aan het haar, hierdoor is het verwijderen van neten dus een stuk lastiger!
Plots last van hoofdluis?
Neem jezelf niets kwalijk als je kind luizen blijkt te hebben. In principe kan iedereen dit overkomen en heeft het niets te maken met hygiëne of vieze haren. Vaak zien we namelijk dat hoofdluizen schoon haar fijner vinden. Naast voorkeur voor schoon haar, houden zij ook van warmte. Oftewel, mensen met warm of dik haar zijn extra vatbaar voor luizen.
Hoofdluis krijgen is dan ook het gevolg van contact met iemand die hoofdluis heeft. De luizen kruipen van het ene hoofd naar het andere hoofd tijdens het directe contact tussen mensen, en verspreiden zich vervolgens razend snel. Eén volwassen luis zorgt binnen twee weken voor veertig nieuwe luizen. Het is dus een kwestie van snel ingrijpen!
Kun je je kind beschermen tegen hoofdluis?
Luizen kun je nooit helemaal voorkomen. Luizen komen namelijk vaker voor op plekken waar veel kinderen zijn. Doordat kinderen tijdens het spelen vaak met elkaar in contact komen, en de hoofden elkaar kunnen raken, is dit ideale broedplaats voor luizen. Kinderen hebben het soms niet door dat zij hoofdluis hebben, waardoor het van belang is om goed op te letten of je kindje vaker aan zijn hoofd aan krabbelen is. Wij raden het aan om regelmatig (bijvoorbeeld een keer per week) het hele gezin te controleren op luizen en zeker na de vakantie, want dan is de verspreiding van hoofdluis extra groot.
Controleer je kindje ook wat vaker wanneer je hoort dat er hoofdluis heerst op plekken zoals, het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of de naschoolse opvang. Wanneer je zelf constateert dat je kind hoofdluizen heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Controleer direct de andere gezinsleden op hoofdluis, zo kan iedereen tegelijk behandeld worden. Daarmee voorkom je dat thuis de besmetting door blijft gaan. Wij adviseren daarnaast om direct je omgeving in te lichten. Zo zorgen wij er samen voor dat de verspreiding van hoofdluis tijdig stopt.
Hoe kom je van hoofdluis af?
Wanneer je hoofdluis ontdekt bij jouw kind, is het van belang om meteen te beginnen met een grondige aanpak. Kammen, kammen en nog eens kammen: alleen zo kom je van hoofdluis af. Kam het haar minimaal 2 weken lang iedere dag met een luizen- en netenkam. Houdt er daarbij rekening mee dat er neten (eitjes) in het haar blijven zitten.
Je kunt dit als volgt aanpakken:
- Maak het haar van je kindje nat: je kunt hierbij gebruik maken van conditioner of anti-klitspray om zo gemakkelijker door het haar te gaan. Daarnaast bescherm je de ogen met een washandje. Let op: Spoel de conditioner nog niet uit;
- Kam het haar boven wit papier of wasbak: zodat eventuele luizen of neten goed zichtbaar zijn. Na het kammen kunnen ze vervolgens allemaal in een keer weggooien;
- Kam het haar dicht op de hoofdhuid en plukje voor plukje: Veel luizen zitten dicht bij de hoofdhuid. Het daarom belangrijk dicht vanaf de hoofdhuid te starten tot helemaal naar beneden. Werk heel nauwkeurig, ga pluk voor pluk door het haar heen. Het is belangrijk dat je geen plek overslaat, zodat er geen luizen over blijven; Let er wel op dat je niet te hard trekt of duwt dit kan zeer doen aan de hoofdhuid.
- Spoel de crèmespoeling uit;
- Kook de kam schoon: kook de kam schoon tussen verschillende kambeurten. Zodat je er zeker van bent dat er geen luizen achterblijven.
Vergeet niet dat alle hoofden van het gezin gekamd moeten worden, zodat de luizen die zijn overgelopen ook uit het haar verdwijnen. Luizen verspreiden zich alleen via haar-haar-contact. Extra maatregelen zijn dus niet nodig!
Luizen behandelen met chemische middelen
Mocht de kambehandeling van twee weken niet gewerkt hebben, dan is er nog een andere oplossing. Bij de apotheek zijn er verschillende middelen beschikbaar die gebruikt worden om hoofdluis te bestrijden. Het heeft geen zin om de lotion direct te gebruiken wanneer je net luizen hebt ontdekt. De lotion zal altijd in combinatie met een kambehandeling van twee weken gebruikt moeten worden. Dit zal de gebruiksaanwijzing van de lotion extra toelichten, lees deze dan ook altijd voor het gebruik. Wij adviseren het om deze middelen met mate te gebruiken, aangezien het chemische middelen zijn.
Kan je neten behandelen met azijn?
Neten, ofwel de eitjes van de luizen, zijn het makkelijkste te behandelen met NisskaKAM. Zorg ervoor dat het haar voordat je begint eerst met een reguliere kam wordt gekamd. Vervolgens kun je de haren het nat maken met verdunde keukenazijn. Dit verdun je doormiddel van 4 kopjes water en 1 kopje azijn, waarna je het haar nogmaals uitkamt met een reguliere kam. De kleefstof waardoor neten aan het haar blijven plakken zal doormiddel van azijn worden opgelost. Pak een stukje verbandgaas (van een rolletje), steek de tanden van de kam erdoor en schuif het gaasje tot achter in de kam. Ga systematisch te werk, neem een pluk zo dik als je pink en houd deze goed strak. Start bovenaf en trek de NisskaKAM door tot aan de wortel. Doe dit hetzelfde bij de volgende pluk. Ga het hele hoofd rond totdat alles is doorgekamd. Let goed op bij warme plekken, zoals achter in de nek of oren, en wees daar extra zorgvuldig. Vergeet niet het gaasje regelmatig te vervangen voor een schone. Was tot slot het haar goed met gewone shampoo, zodat de vieze geur van azijn uit het haar verdwijnt.
Protocol voor hoofdluis bij Tinteltuin
Hoofdluis is helaas in veel gevallen niet te voorkomen. Het is daarom van belang dat je ons direct inlicht wanneer je hoofdluis hebt geconstateerd. Wij verwachten dat in alle gevallen hoofdluis serieus genomen zal worden door de opvoedende ouders. Alle bovengenoemde maatregelingen zullen direct getroffen moeten worden. Wanneer de hoofdluis bij een kind geconstateerd wordt, dan kan er in sommige situaties aan de ouders gevraagd worden om het kind op te halen. Dit zodat jullie thuis alvast kunnen beginnen met het goed kammen. Dit wordt met name gedaan als de pedagogisch medewerkers op de locatie hier niet aan toe komen. Daarnaast zullen wij als centrum ook actie ondernemen, en alle ouders inlichten om verdere verspreiding van hoofdluis te voorkomen.