Neem contact op via ons contactformulier of via 088-0780780

Onze eigen babyspecialistenopleiding

Wist je dat iedereen die met baby’s werkt daar speciaal voor opgeleid moet zijn? Bij TintelTuin hebben we daar samen met de Kinderopvang Academie onze eigen opleiding voor ontwikkeld en daar zijn we maar wat trots op.

Vanessa, pedagogisch coach & beleidsmedewerker, stond samen met een aantal collega’s aan de wieg van de baby specialisten opleiding. “In 2018 is de wet Innovatie en Kwaliteit in de Kinderopvang (wet IKK) ingegaan. Onderdeel daarvan is dat iedereen die met baby’s werkt, daar nu speciaal voor opgeleid moet zijn. Wij zijn toen gaan kijken naar het landelijke aanbod van opleidingen. Maar besloten een eigen opleiding te ontwikkelen. Helemaal gericht op de visie van TintelTuin op opvang voor baby’s. Ik ben er supertrots op dat TintelTuin dit op deze manier doet. Dat er budget is vrijgemaakt voor zo’n intensieve opleiding. En dat we dat zo serieus nemen. Want hoe gaaf is het dat onze opleiding helemaal TintelTuin proof is?”

Voor wie is deze opleiding?

De baby specialistenopleiding is voor iedereen die bij TintelTuin met baby’s werkt. Dit zijn de pedagogisch medewerkers (PM’er) van de babygroep, maar ook de pedagogisch medewerkers van de verticale groepen. In totaal gaan wij voor 2025 230 aandachtige collega’s opleiden, die staan te popelen om meer over baby’s te leren. De eerste 2 groepen hebben inmiddels hun certificaat al op zak!

'Het is fantastisch om te zien hoe onze pedagogisch medewerkers met het gedachtegoed aan de gang gaan.'

Door Vanessa - pedagogisch coach & beleidsmedewerker

Hoe ziet de baby specialistenopleiding er precies uit?

Onze opleiding duurt 32 uur verdeeld over 6 maanden. Het is een moderne opleiding, waarbij verschillende leervormen aan bod komen. ‘Blended learning’ zoals ze dat zo mooi noemen. We beginnen met een kick off en daarna kunnen onze PM’ers zelf aan de slag op ons online platform met 8 uur aan beeldmateriaal. Dit wordt afgesloten met een toets. Daarna start er een trainings- en coachingstraject van 4 maanden. De PM’ers komen elke maand samen en gaan vervolgens zelf aan de slag op de groep en met hun coach. Onderdeel daarvan is video werkbegeleiding, waarbij je jezelf filmt tijdens je werk en dit vervolgens met je coach terugkijkt. Tot slot rond je je portfolio af en krijg je je certificaat.

Onze opleiding en baby visie richt zich op het natuurlijk ouderschap in een professionele setting. Wat betekent dat we goed kijken naar de behoefte van het kind en zoveel mogelijk het eigen ritme volgen. Voeden en slapen op verzoek, nabijheid en knuffelen zijn daarbij belangrijke onderdelen. In de opleiding komen verschillende onderdelen aan bod, bijvoorbeeld het babybrein, prikkels, interactievaardigheden, hechting, baby gebaren, inrichting, babyactiviteiten en baby massage.

Van theorie naar praktijk

Vanessa: “Het is fantastisch om te zien hoe onze pedagogisch medewerkers met het gedachtegoed aan de gang gaan. Zo is er een groep waarbij degene die de baby in bed legt, deze er ook weer uit haalt. Op een andere groep hebben ze de stoeltjes gedraaid zodat de baby’s niet meer naar de keuken kijken. En zo minder prikkels ervaren. Twee prachtige voorbeelden van hoe de theorie nu al in de praktijk wordt gebracht.”

Gerelateerde verhalen

2 mei 2024

Een kijkje achter de schermen bij de praktijkopleiders

Lees meer
23 januari 2024

De warme lunch bij TintelTuin

Lees meer
2 oktober 2023

Het BSO kamp van De Golfbreker

Lees meer