Neem contact op via ons contactformulier of via 088-0780780

De warme lunch bij TintelTuin

Sinds 2023 kunnen de kinderen op onze kinderdagverblijven dagelijks genieten en smikkelen van een warme lunch. Het is leuk om samen warm te eten en de pedagogisch medewerkers zijn ook blij met deze verandering!

Sinds 2023 kunnen de kinderen op onze kinderdagverblijven dagelijks genieten en smikkelen van een warme lunch. Daar zijn we allemaal hartstikke blij mee. En stiekem ook best een beetje trots op.

Karlien, moeder van 2 TintelTuin kinderen en lid van de centrale oudercommissie, vertelt: “Het was al langer een wens van TintelTuin en ook de ouderraad om een warme lunch voor de kinderen te introduceren. Alleen zoiets kost tijd. Daarom zijn we ontzettend blij dat we nu van start zijn gegaan met de warme maaltijden.” Vorig jaar mochten 2 kinderdagverblijven een pilot draaien. En met succes kunnen we wel zeggen. In fases zijn de warme lunches toen ook geïntroduceerd op de andere kinderdagverblijven van TintelTuin. En inmiddels zijn we bijna overal gestart. Zo ook kinderdagverblijf Johanna Margaretha in Amsterdam Noord, waar de kinderen van Karlien naartoe gaan.

Ouders zijn enthousiast
De ouders zijn er heel erg blij mee! “Weet je wat wij als ouders het allerfijnste vinden?” vraagt Karlien. “Voor veel ouders is het gewoon heel prettig als er tussen de middag al warm gegeten is. Een dag op het kinderdagverblijf is intensief voor de kinderen. Dat kan elke ouder beamen. En zie er dan thuis nog maar eens een fatsoenlijke warme maaltijd in te krijgen. Daar zijn ze vaak te moe voor. Dan is het natuurlijk geweldig als die maaltijd al binnen is. ’s Avonds een boterham lukt vaak nog wel.” Een warme lunch is niet per definitie de vervanging van de warme maaltijd thuis, maar een goede aanvulling hierop.

Pedagogisch medewerkers reageren positief
Maar ook de pedagogisch medewerkers reageren positief. “Wat ook heel leuk is”, vertelt Karlien, “is dat er door de warme lunches eigenlijk een heel gezellig eetmoment is ontstaan.” Normaal kan de lunch best een druk moment van de dag zijn. De pedagogisch medewerkers komen dan soms letterlijk handen tekort om alle boterhammen te smeren, want de meeste kinderen kunnen dit nog niet goed zelf. “Nu wordt alles in 1 keer klaargemaakt en krijgt ieder kind een eigen bordje met een warme maaltijd. De meesten kunnen dit gewoon zelf eten met een lepel of met de handjes. Daardoor is er veel meer rust en ruimte voor gezelligheid. Ze zitten samen aan tafel en kunnen het hebben over de maaltijd: wat eten we nu en vinden we het lekker. En zeker op die leeftijd geldt voor veel kinderen: zien eten, doet eten.”

Kinderen proeven nieuwe dingen
En wat vinden de kinderen zelf? Voor de kinderen is het leuk omdat ze gezamenlijk eten. Daarnaast krijgen ze ook nieuwe dingen en proberen die ze thuis misschien niet zo snel krijgen. De allerkleinsten op de babygroep eten eigenlijk alles wel. En de wat grotere peuters eten de ene keer beter dan de andere. Dat is ook niet gek. Maar het leuke is dat er vaak van alles geproefd wordt en ze met veel verschillende soorten eten in aanraking komen. De groepsdruk werkt hier positief.

Hoe zien die warme maaltijden er dan uit?
En hoe gaat dat precies in z’n werk? Zal je je misschien afvragen. Elke week is er een nieuw weekmenu dat op vrijdag aan de ouders gepresenteerd wordt. Dat is handig, want dan kun je je eigen menu erop aanpassen. De maaltijden zijn altijd vegetarisch, waarbij groenten centraal staan. Denk bijvoorbeeld aan doperwtjes stamppot, groentecurry, groentestoof met couscous. Meerdere keren per week is er een maaltijdsoep. En zeker de pasta’s zijn bij veel kinderen favoriet.

Kies voor gezondheid en gezelligheid
Kies je als ouders voor TintelTuin, dan kies je ook voor een gezonde en gezellige warme maaltijd. Wie wil dat nou niet?

Gerelateerde verhalen

2 mei 2024

Een kijkje achter de schermen bij de praktijkopleiders

Lees meer
2 oktober 2023

Het BSO kamp van De Golfbreker

Lees meer
21 september 2023

De Sport BSO, waar plezier en samenwerken voorop staan

Lees meer