Wat komt er bij kijken?
De eerste 2 maanden van je zwangerschap hoef je je nog geen zorgen te maken over het regelen van een kinderopvang. Dit doe je ongeveer na 2 maanden van je zwangerschap wanneer jij en je partner er voor hebben gekozen om de zorg van je kind met werk te willen gaan combineren. Begin wel vroeg met zoeken naar een kinderopvang. De wachttijden voordat je kind kan naar de kinderopvang zijn namelijk erg lang!
Wanneer ga je actief op zoek naar een kinderdagverblijf?
Wanneer breng je nou je kind naar de kinderopvang? Als jij en je partner hebben besloten om de zorg van je kind met werk te combineren is het handig om tijdig te kijken naar een kinderdagverblijf. Misschien verwacht je niet dat dit zo snel moet, maar voor velen kinderdagverblijven is er een wachtlijst, zeker als je in de stad woont. Daarbij komen er nog een aantal dingen kijken bij het regelen van kinderopvang. Dit zijn een aantal zaken waar je even aan moet denken, zoals:
- Het aantal dagen dat je jouw kind naar de opvang wil brengen;
- Hoe ga je het regelen met je werk;
- Wat voor soort opvang je zoekt, met flexibele opvanguren of vaste tijden;
- Wat vind jij belangrijk, bijvoorbeeld een kinderopvang die zich veel met natuur bezighoudt, of met scholen samenwerkt;
- Welke locatie: dicht bij huis of liever een kinderopvang die bij je werk in de buurt zit.
Er komt dus best nog wel wat bij kijken! Daarom is ons advies om op tijd te zoeken naar een kinderdagverblijf.
Wanneer moet je je kinderen aanmelden voor de kinderopvang?
Houdt rekening bij het inschrijven voor de kinderopvang, dat voor sommige kinderdagverblijven er een wachttijd voor de kinderopvang is, zeker in de randstad kan dit enorm oplopen. Het inschrijven of aanmelden voor een kinderopvang kan zodra de verwachte geboortedatum binnen de zeven maanden zit. Bij de peutergroep kun je je kind(eren) inschrijven als ze de leeftijd hebben bereikt van 1,5 jaar en inschrijven voor de BSO kan vaak al vanaf 2,5 jaar zodra je de basisschool hebt gekozen.
Waar kun je opletten bij het kiezen van een kinderdagverblijf?
Als je na je verlof weer aan het werk gaat, is het natuurlijk belangrijk dat je jouw kind met een gerust hart achter kunt laten bij de kinderopvang. Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf een lijstje maakt wat jij en je partner belangrijk vinden bij de keus voor een kinderopvang. Een kinderopvang moet volgens de wet ook aan een flink aantal richtlijnen voldoen. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij hieronder een aantal punten voor je genoteerd waar je op kunt letten.
- De locatie: wil je een kinderopvang dicht bij huis of vlak bij het werk?
Als je iedere dag 10 km moet rijden om je kindje af te zetten bij de kinderopvang is dit natuurlijk niet heel ideaal. Maar ook de locatie van een kinderdagverblijf is hierbij een belangrijke factor. Zit de opvang direct bij een park, een speelplaats of andere plaatsen waar de medewerkers weleens naar toe gaan? Vraag dit ook na bij de kinderopvang. - De tijden: Welke dagen wil je jouw kind brengen bij de kinderopvang. Werk je bijvoorbeeld de ene dag op woensdag en de andere dag op vrijdag en is dit een probleem? Dan speelt dit mee bij het kiezen van de juiste opvang.
- Pedagogisch plan: hoe groot is de groep en zijn er vaste medewerkers? Dit is belangrijk voor de structuur en het hebben van houvast. Ga dit even na bij de kinderopvang. Ook is het belangrijk om het pedagogisch beleid van tevoren te weten en welke opvoedmethodes er worden gebruikt. Lees hier meer over ons pedagogisch beleid
- Voedingsbeleid: De meeste kinderdagverblijven werken ook met een voedingsplan. Vind jij het belangrijk dat je kind goed en gezond eet? Ook dit kun je navragen bij de desbetreffende locatie of nalezen in het pedagogisch plan. Lees hier meer over ons voedingsbeleid.
- De mogelijkheden bij ziekte: Als je kind ziek is, is dit natuurlijk nooit leuk. Vraag daarom ook naar de mogelijkheden als je kind ziek is. Is je kindje dan nog steeds welkom of heeft hij zoveel verzorging nodig dat hij bijna niet mee kan draaien met de groep. Is er eventueel dan een andere locatie waar je je kind heen kunt brengen?
- De kosten: Kosten voor de kinderopvang kunnen per kindercentrum verschillen. Ook kun je navraag doen wat er bij deze kosten zijn inbegrepen. Onze prijzen zijn inclusief luiers, babyvoeding(standaard) en andere gebruikelijke voedingsmiddelen, zoals broodmaaltijden, vers fruit, zuivel en gezonde tussendoortjes. Ook zitten er in onze kosten de activiteiten die georganiseerd worden inbegrepen. Lees meer informatie over onze tarieven, opening en sluitingsdagen
- De sfeer: Dit is ook zeker geen onbelangrijke, de sfeer op kinderdagverblijven. Hoe is de sfeer en voel jij je hier prettig bij? Ontdek de sfeer op een van onze TintelTuin locaties en vraag een rondleiding aan.
- Is de kinderopvang ingeschreven in het landelijk register kinderopvang. Dit is belangrijk om te weten voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag.
Hebben jullie na deze lijst nog vragen voor ons? Raadpleeg onze FAQ-pagina.
Waar moet een kinderdagverblijf aan voldoen?
Een kinderdagopvangcentrum moet natuurlijk ook aan een aantal zaken voldoen, zoals een passende inrichting, hygiëne en veiligheid. Dit wordt dan ook jaarlijks gecontroleerd door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).
Zij controleren voornamelijk op veiligheid, gezondheidszaken en de grootte van de groepen. De meeste recente inspectierapporten zijn te vinden via de GGD of bij het Landelijk Register Kinderopvang. Ook zijn ze beschikbaar op de webpagina’s van onze locaties.
Wij zijn daarnaast ook een van de twaalf deelnemers van het landelijk samenwerkingsverband Kwaliteit in Kinderopvang (KIK). Lees hier meer over het samenwerkingsverband KIK.
Wat kost de kinderopvang?
De kosten van een kinderdagverblijf kunnen per kindercentrum en per locatie verschillen. Er zijn locaties met afwijkende tarieven, omdat deze een flexibel aanbod hebben.
Wij maken gebruik van een handige calculator waarmee je de netto uurtarieven van de kinderopvang kunt berekenen. De calculator kun je gebruiken voor zowel de kosten van een kinderdagverblijf als de kosten voor de buitenschoolse opvang.
Tegemoetkomingen in de kosten voor de kinderopvang
Voor een kinderopvang kun je van de Belastingdienst een tegemoetkoming ontvangen, namelijk kinderopvangtoeslag. Je ontvangt alleen kinderopvangtoeslag bij geregistreerde kinderopvangcentra. De toeslag voor de kinderopvang wordt aangevraagd bij de Belastingdienst via Toeslagen.nl. Hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt krijgen is afhankelijk van een aantal factoren. Wilt u kinderopvangtoeslag regelen? Lees hier meer informatie over het aanvragen van de kinderopvangtoeslag.
Daarnaast zijn er een aantal andere tegemoetkomingen zoals het kindgebonden budget en de kinderbijslag. Lees meer informatie over het kindgebonden budget.
Is de kinderopvang goed voor mijn kind?
Vroeger, toen kinderopvang nog niet zo bekend was, was iedereen een beetje angstig. Inmiddels weten wij dat kinderopvang goed is voor de ontwikkeling en sociale interacties. Kinderen worden socialer, en leren hoe ze met anderen kunnen samen spelen. Daarnaast is het ook goed voor de taalontwikkeling. Natuurlijk is er wel altijd sprake dat kinderen even moeten wennen, dit noemen wij de wenperiode. De begeleiding die je kinderen op een kinderdagverblijf krijgen is goed. De medewerkers zijn vakbekwaam en houden van kinderen. Onze pedagogische medewerkers staan in ieder geval klaar voor een knuffel, het spelen van spelletjes en het zingen van liedjes met zijn allen.
Wij nodigen jullie dan ook van harte uit op een van onze locaties voor een rondleiding, zodat jullie dit met eigen ogen kunnen zien. Wij hopen jullie snel te mogen verwelkomen op een van onze locaties!